Murarlod och brysselspets

Murarlod och brysselspets

Osip Mandelstam, Murarlod och brysselspets: Texter 1910–1931, Stockholm 1988. I urval och översättning av Bengt Jangfeldt och Harald Lyth och med illustrationer av den senare

Mitt intresse för Mandelstam fördjupades med åren och 1987 sammanställde Harald Lyth och jag ett urval av hans estetiska texter som Gedins förlag gav ut i en påkostad bibliofilutgåva med titeln Murarlod och brysselspets: 150 numrerade kassetter med originallitografier av Harald. Den sålde genast slut och året därpå publicerades texterna och illustrationerna av mitt eget förlag Hylaea i en liten volym med samma titel. Urvalet i Murarlod och brysselspets grundade sig på mina översättningar av Mandelstams essäer som med något undantag inte publicerats tidigare.

Murarlod och brysselspets är en tunn volym, men varje ord har en specifik vikt som väger upp tonvis med hallstämplad makulatur.” (Torsten Ekbom, Dagens Nyheter)

error: Content is protected !!