Lili Brik

Med Lili Brik umgicks jag nära och ofta under de sista sex åren av hennes liv. Hon avled 1978. När jag gifte mig i Moskva 1975 var hon mitt bröllopsvittne. Vi träffades huvudsakligen i Moskva och på hennes och maken Vasilij Katanjans datja i författarbyn Peredelkino, en gång också i Paris. De svartvita fotografierna tog jag i juli 1973, vid invigningen av Majakovskij-utställningen ”20 års arbete”, till vilken Lili bjöd in mig. Det var en säregen tid. Lili Majakovskijs ”musa” men sovjetmyndigheterna gjorde allt för att avlägsna henne ur Majakovskijs biografi. De ville inte att Majakovskij skulle förknippas med en judisk kvinna, som dessutom var gift. Men när hon dök upp på vernissagen riktades all uppmärksamhet mot henne. Jag noterade i min dagbok: ”När hon kommer knäpper alla filmkameror på, alla ber om autografer. […] Lili får inte vara ifred en sekund. […] Fullständig triumf!”

På bilden Lili och mig pekar jag på affischen för Majakovskijs film Fjättrad av filmen (med Lili i den kvinnliga huvudrollen). Den hade myndigheterna utan framgång försökt avlägsna från utställningen.

Färgbilderna är tagna på verandan till datjan i Peredelkino 1975. Den ena visar Lili, hennes man Vasilij Katanjan och Jelena, min nyblivna hustru.

Lili Brik. Moskva 1973. © Bengt Jangfeldt
Lili Brik. Moskva 1973. © Foto Bengt Jangfeldt
Lili Brik. Moskva 1973/2.© Bengt Jangfeldt
Lili Brik. Moskva 1973. © Foto Bengt Jangfeldt
Lili Brik och BJ. Moskva juli 1973. © Bengt Jangfeldt
Lili Brik och BJ. Moskva 1973. © Foto Valerij Plotnikov
Lili Brik, Vasilij Katanjan och Jelena J. Peredelkino 1975. © Bengt Jangfeldt
Lili Brik, Vasilij Katanjan och Jelena J. Peredelkino 1975. © Foto Bengt Jangfeldt
Lili Brik 1975. © Bengt Jangfeldt
Lili Brik 1975. © Foto Bengt Jangfeldt
error: Content is protected !!