Nina Berberova

Nina Berberova var född i Petersburg 1901 kom till USA efter andra världskriget. Redan i tjugoårsåldern kom hon in i Petrograds litterära kretsar och gifte sig med poeten Vladislav Chodasevitj, med vilken hon emigrerade 1922. Ett tag bodde de tillsammans med Maxim Gorkij i hans villa i Sorrento. 1941 flydde hon undan nazismen till USA. Hennes bok Tjajkovskij: En ensam människas historia, som utkom på svenska 1946, var en stor framgång.

Under en vistelse i New York 1982 besökte jag Berberova i Princeton, där hon varit professor och undervisat i rysk litteratur. På järnvägsstationen möttes jag av en kvinna med henna-färgat hår iklädd eleganta bilhandskar. Hon bad mig ta plats i framsätet på bilen. Hon förklarade att bilen var ny och betonade att den var amerikansk: ”Man bör stödja amerikansk industri, tycker ni inte det?” Eftersom hon hade köpt en ny bil hade hon inte råd att resa till Europa i år – ”men jag planerar en resa nästa sommar eller året därpå”.

Att höra orden ”Man bör stödja amerikansk industri” uttalade på ryska var en upplevelse. Vi fick omedelbart kontakt och jag blev kvar hos henne i åtta timmar fastän tanken var att jag bara skulle stanna ett par. Vi talade oavbrutet, och inte bara om ryska ting utan också om sådant som rörde sig i världen utanför det ryska universumet. Det är en ovanlig kvalitet hos ryssar, som för det mesta är starkt etno- och kulturcentriska. Vi fortsatte att ha täta kontakter ända till hennes död 1993.

Bilden är tagen utanför Nina Berberovas hem i Princeton.

Nina Berberova. Princeton 1982. © Bengt Jangfeldt
Nina Berberova. Princeton 1982. © Foto Bengt Jangfeldt
error: Content is protected !!