Den vrålande parnassen

Den vrålande parnassen. Den ryska futurismen i poesi, bild och dokument, Stockholm 1976. Med Gunnar Harding

När Torsten Ekbom i sin recension omtalade boken som ”något av ett pionjärverk” hade han faktiskt rätt. Någon liknande sammanfattning av den ryska kubo-futurismen i poesi, prosa och bild fanns varken på svenska eller på något annat språk. Bildmaterialet var dessutom till stora delar okänt tidigare eftersom många av fotografierna kom från Lili Briks arkiv.

”En bok som Den vrålande parnassen borde distribueras på statens bekostnad till varje ung svensk poet. Som bot på blodbrist måste den vara effektivare än alla våra apotek med deras järnmediciner.” (Karl Vennberg, Aftonbladet)

”Den vrålande parnassen är sammanställd med lika delar entusiasm och sakkunskap, och resultatet har blivit en sällsynt stimulerande bok, faktiskt något av ett pionjärverk på sitt område.” (Torsten Ekbom, Dagens Nyheter)

error: Content is protected !!